14.1.2021

 

 

הפסקת עבודה לעניין היום הקובע והשלמת שכר לעובדת שכירה – המצב טרום תיקון 223

 

התנאי הראשון והבסיסי של דמי לידה הוא קיומו של היום הקובע – הפסקת עבודה בהיריון שהסתיים בלידה. 

להלן הבהרות שהתקבלו מתחום אימהות בביטוח הלאומי לעניין היום הקובע ולעניין השלמת שכר לעובדת שכירה שהכנסתה נפגעה בשל משבר הקורונה לפי החוק טרם תיקון 223 לחוק:

1.לפי חוות דעת משפטית בביטוח הלאומי, בכדי לא להיכנס לשאלות הקשורות לתחילת ההיריון, נעשית ספירה של עד 10 חודשים (מיום ליום), וככל שלא חלפו 10 חודשים מיום הפסקת העבודה ליום הלידה ייקבע שיש יום קובע.

כלומר, מי שהפסיקה לעבוד, למשל, ביום 15.3.2020 ותלד עד 14.1.2020 – יש לה יום קובע.

2. עובדת כאמור שהפסיקה לעבוד ולא חזרה לעבוד אפילו לתקופה קצרה (כפי שמוסבר להלן), במשך 10 חודשים מיום הפסקת העבודה – יש לה יום קובע לזכאות לדמי לידה.

3. בהפסקת עבודה בתקופה רצופה שעולה על 10 חודשים, אין לה יום קובע והיא מאבדת את זכאותה לדמי הלידה.

4. כניסה להיריון בחודשיים הראשונים של החל"ת, ובהמשך החל"ת, אינה עונה להגדרת היום הקובע בחוק.

5.העובדת מאבדת לפי החוק גם את הזכאות לדמי אבטלה בתקופת חופשת הלידה. זאת, כיוון שאף מעסיק אינו רשאי להעסיק עובדת שנמצאת בתקופת חופשת הלידה (חל"ד) לפי חוק עבודת נשים, ולכן היא אינה מוגדרת כמובטלת לפי ההגדרה בסעיף 163 לחוק הביטוח הלאומי.

6.תקנות האימהות לעניין השלמות שכר חלות על מי שנפגעה הכנסתה בשל הקורונה.

7. מי שמקבלת דמי אבטלה וחזרה לעבוד לפני הלידה, אפילו לזמן קצר, יש לה יום קובע. דמי האבטלה שקיבלה נחשבים לתקופת אכשרה. במקרה כזה דמי הלידה יחושבו לפי התקופה שקדמה לחל"ת הקורונה. לעניין חישוב דמי הלידה או גמלה לשמירת היריון, יחולו עליה תקנות ההשלמה.

8. כאשר יש קרבה משפחתית או אם קיום יחסי העבודה מוטל בספק, בודקים במוסד לביטוח לאומי את תקופת העבודה הקצרה בקפדנות יתר.

9. לעובדת שנמצאת בחודשים ראשונים של היריון, הוצאה לחל"ת החל ממרץ 2020 לתקופה מסויימת וקיבלה דמי אבטלה, חזרה לעבוד ופוטרה ולא עובדת עד הלידה – על דמי הלידה של העובדת יחילו את כללי ההשלמה.

10. גמלאות מחליפות שכר כמו דמי לידה, דמי פגיעה וגמלה לשמירת היריון, כן נותנות יום קובע, במקרים מסויימים, כפוף לפסיקה.

להלן דוגמה: אישה החלה היריון במהלך חופשת לידה בתשלום – היום האחרון של תשלום דמי הלידה יהיה היום הקובע ללידה הבאה. היא תקבל דמי לידה גם אם לא תחזור לעבוד עד הלידה הבאה. דמי הלידה בלידה הנוכחית יחושבו על בסיס דמי הלידה הקודמים.

אם חזרה לעבוד – יש יום קובע חדש, אולם, אם המשכורת שלה נפגעה בגלל הקורונה – מתחשבים בה לפי כללי השלמת השכר באימהות. אם קיבלה דמי אבטלה – לא מקטינים את הבסיס לדמי הלידה לפי דמי האבטלה.